Boergoensestraat 76
3082 KC ROTTERDAM

Tel: 010 - 428 02 25
Fax: 010 - 495 60 16

Stuur een bericht naar het onderstaande
e-mailadres met daarin:
  • uw naam
  • uw adresgegevens
  • uw geboortedatum
  • uw telefoonnummer
  • uw klacht

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

info@fysiotherapiecharlois.nl

Medische gegevens

Verstuur géén medische gegevens via dit emailadres! Als u deze wilt versturen neem dan contact met ons op.

Bekkentherapie

(Peripartum) Bekkenpijn

Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van klachten van en rond hun bekken.
Hierdoor kunnen er in de zwangerschap en na de bevalling veel klachten in de lage rug, rondom bekken en in de benen ontstaan. Deze klachten staan onder invloed van bewegen en belasting. Vaak verdwijnen deze klachten na de bevalling, maar soms blijven klachten langdurig bestaan. Dat kan variëren van continu pijnklachten tot alleen vlak voor en tijdens de menstruatie. Andere namen voor deze klachten zijn peripartum bekkenpijnsyndroom, bekkeninstabiliteit of symfysiolyse.
Tijdens de zwangerschap verweken de banden van het bekken, waardoor het bekken minder stevig, minder ‘stabiel’ wordt. Deze verweking is noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Deze verweking is dus een heel natuurlijk verschijnsel dat bij elke zwangere optreedt!! Soms echter veroorzaakt deze instabiliteit klachten.

Er bestaat ook een traumatische of mechanische vorm van bekkeninstabiliteit: deze wordt veroorzaakt door een ongeval of trauma (zoals vallen met de fiets, van de trap vallen of een heel zware bevalling) of een sportletsel (sliding bij voetbal)
Oefentherapie gericht op stabilisering van het bekken en lage rug helpen deze klachten te verminderen tijdens de zwangerschap. Na de bevalling helpen de oefeningen mee aan een  beter herstel van de stabiliteit..

Bekkenbodemproblemen

Dysfunctioneren wil zeggen ‘niet werken zoals het hoort te werken’.

Dit kan met betrekking tot de bekkenbodem betekenen dat het gaat om een tekort aan spierkracht, een onvoldoende bestuurbaarheid van de bekkenbodemspieren of een teveel aan spierspanning in de bekkenbodem.
Omdat het functioneren van de bekkenbodemspieren van invloed is op het functioneren van blaas, endeldarm en ook op seksuele functies, kan een en ander kan leiden tot verschillende klachten. Dat kan betekenen:

    * moeite met ophouden van plas, windjes of ontlasting
    * een niet te onderdrukken gevoel van aandrang om te plassen of te ontlasten
    * een verzakkingsgevoel
    * moeite met uitplassen en/of ontlasten
    * pijn in de onderbuik, onderrug of rond de geslachtsorganen
    * bekkenpijn

Oefentherapie gericht op het aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren  kunnen  een gunstige  invloed uitoefenen  op bovengenoemde klachten .